Oorzaken en oplossingen bij knarsen van je tanden

Geplaatst op

Misschien heb je het zelf niet eens door, maar word je wakker met pijnlijke kaken of gevoelige tanden. Of je partner merkt ’s nachts dat je knarst met je tanden. Dit onbewuste knarsen en klemmen, ook wel bruxisme genoemd, kan grote gevolgen hebben voor je gebit én je dagelijkse leven.

Waarom doe je het?

De precieze oorzaak van bruxisme is niet altijd duidelijk, maar stress speelt vaak een grote rol. Spanning of angst kan zich uiten in je kaken, vooral ’s nachts als je slaapt. Ook factoren zoals een verkeerde beet, scheve tanden of slaapstoornissen kunnen bijdragen. Soms is het zelfs een bijwerking van medicijnen.

Wat merk je ervan?

Knarsen en klemmen kan leiden tot allerlei klachten. Je kunt wakker worden met vermoeide of pijnlijke kaken, hoofdpijn of zelfs oorpijn. Je tanden kunnen gevoelig worden of slijten sneller, waardoor ze korter of platter worden. Soms ontstaan er kleine scheurtjes in het glazuur of barstjes in je tanden. Dat kan je glimlach beïnvloeden en je zelfvertrouwen aantasten.

Hoe kun je het stoppen?

Bruxisme is lastig helemaal af te leren, maar je kunt wel veel doen om de schade te beperken. Een op maat gemaakte nachtbeugel of splint beschermt je tanden tegen slijtage. Daarnaast helpt het om bewuster te worden van spanning overdag. Probeer stress te verminderen met ontspanningsoefeningen, yoga of meditatie. Overdag kun je jezelf aanleren je kaken te ontspannen door ze licht op elkaar te houden, zonder krachtig te klemmen.

Je gebit herstellen

Als je tanden al beschadigd zijn door knarsen, zijn er tandheelkundige oplossingen. Facings kunnen bijvoorbeeld helpen om afgesleten of afgebroken tanden weer mooi te maken. Een behandeling zoals facings Utrecht kan je glimlach herstellen en je zelfvertrouwen een boost geven. Het is wel belangrijk dat eerst het knarsen onder controle is, zodat nieuwe facings niet opnieuw beschadigen.

Voorkomen is beter dan genezen

Naast een bitje dragen, helpt het ook om slechte gewoontes te doorbreken. Probeer niet te kauwen op pennen of nagels en let op of je overdag je kaken vaak op elkaar klemt. Vermijd cafeïne of alcohol voor het slapengaan, want die kunnen het knarsen ’s nachts verergeren.

Wees lief voor jezelf

Bruxisme heeft vaak meer te maken met hoe je je voelt dan met je tanden zelf. Door beter voor jezelf te zorgen, ontspanning te zoeken en professionele hulp te vragen, pak je de oorzaak aan in plaats van alleen de gevolgen. Dat is niet alleen beter voor je gebit, maar ook voor je welzijn.

Een glimlach met minder spanning

Knarsen en klemmen kunnen veel invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je eruitziet. Het goede nieuws is dat je niet machteloos bent. Met aandacht, goede gewoontes en de juiste tandheelkundige hulp kun je je gebit beschermen en weer vrijuit lachen. Want een ontspannen glimlach is de mooiste glimlach die je kunt hebben.

Gerelateerde berichten

Over ons

We informeren je over ADHD in brede zin. Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ adhdmedicatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden